Francuskie ciasto czekoladowe





Uwielbiam jeść, jestem czekoladoholikiem! Dlatego przychodzę z całkiem innym postem, myślę, że przepisy na moje ulubione ciasta, desery i inne potrawy będą się tu czasem pojawiały.
Dziś przepis na francuskie ciasto czekoladowe, które ubóstwiam. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale tak smaczne, że nie idzie mu się oprzeć. Trzeba sobie jakoś osłodzić ten powrót do pracy lub szkoły po wakacjach ;) 




Składniki:

Ciasto:
- 150 gram masła,
- 250 gram  gorzkiej czekolady (o zawartości 70% kakao, 65% też daje radę )
- 6 jajek
- 200 gram cukru 

Polewa:
- mleczna czekolada (kilka kostek)
- 3 łyżki oleju rzepakowego 


Sposób przygotowania:


1.Masło roztapiamy wraz z czekoladą na małym garnku. Polecam wybrać średniej wielkości garnek.
Gdy masa przestygnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łyżką przekładamy do garnka z masą czekoladową i mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.

3. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem tortownicy, nie za dużej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. Ciasto gotowe jest po 25 - 30 minutach. Nie dzióbać w nim patyczkiem!

4. Ciasto odłożyć do ostygnięcia, nie wolno rozkładać tortownicy aż cisto całkowicie nie ostygnie!

5. Czas na polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wraz z olejem rzepakowym.

7. Po wystygnięciu ciasto wyjąć z formy i polać polewą. Można je ozdobić orzechami lub malinami.

                                        

                                                                                                       Smacznego!




Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło ciasto i jak Wam smakowało! To ciasto dla prawdziwych czekoladołasuchów :) Rozpływa się w ustach i jest takie "mokre" w środku, a na zewnątrz chrupiąca skorupka! 




Komentarze

  1. Takie pyszne ciasto, ale niestety nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  2. No patrz Dola, ciasta czekoladowe to właśnie te jedyne, których nie mogę jeść... Aż żal, patrząc na to smakowite zdjęcie ;) widać to dość częsta przypadłość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To następna szarlotka będzie specjalnie dla Ciebie Kochana :)

      Usuń
  3. takiego ciasta czekoladowego jeszcze nie robiłam, będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostrzegam, że jak raz się je zrobi to potem chodzi często za człowiekiem :)

      Usuń
  4. Mmm. Czekolada zawsze i wszędzie <3 Nie wydaje się być trudne w przygotowaniu, spróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Jest bardzo łatwy, kilka składników a ciasto przepyszne :)

      Usuń
  5. francuskiego nie lubię, a czekolady nie mogę... ale wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to nie takie francuskie jak to powszechnie znane.

      Usuń
  6. Uwielbiam wprost czekoladą :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny i prosty przepis, aż się wierzyć nie chce, że bez odrobiny mąki! ;)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku nie wierzyłam, że można zrobić ciasto bez mąki ;) teraz wiem, że to możliwe

      Usuń
  8. wygląda przepysznie! .. ale tak bez mąki niczego i wyrośnie? ciekawe ... chyba mamy deserek na weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyrasta duże i jest wilgotne w środku ;) coś innego

      Usuń
  9. Uwielbiam czekoladę więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę wypróbować przepis dla Męża :) dziękuje Doluś :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo cieszy mnie ten przepis, ze bez mąki - w sam raz dla mnie :) może na urodzinki w listopadzie wykonam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się podoba, że bez mąki :) pochwal się wtedy jak Ci wyszedł :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Koniec bloga...

Urodomania czy Kosmetykomania, która drogeria lepsza...